Јеловник
♦
У ПУ „Паша и Наташа“ организује се исхрана за сву децу која бораве у установи. Током радне године за децу на целодневном боравку организују се три оброка (доручак, ужина и ручак). Објекат има своју самосталну кухињу у којој се припремају оброци, као и магацински простор и све потребне просторије. Исхрана ће бити прилагођена деци са здравственим сметњама. Обзиром да се Установа налази у мултиетничкој средини, исхрана је прилагођена потребама деце (у исхрани се не користи свињско месо, осим за децу православне вероисповести, која су алергична на остале врсте меса).
Исхрана у предшколској Установи има специфичан облик колективне исхране, будући да деци у јаслама и вртићу треба задовољити дневне потребе у исхрани, како би им омогућили несметан раст и развој. Поштоваће се Правилник о ближим условима и начину остваривања исхране деце у предшколској установи ("Службени гласник РС", број 39 од 25.5.2018.). Јеловник састављају главни кувар, главна медицинска сестра и главни васпитач, пошто по нормативу Установи не припада нутрициониста.
Надзор над биолошком, хемијском и бактериолошком исправношћу намирница вршиће Завод за јавно здравље Ужице, једном месечно, тако што се узимају дневни узорци хране, брисеви са радних површина, као и брисеви радника запослених у кухињи. У установи се примењује ХАЦЦП систем за безбедност хране.
Планирање, спровођење и контрола исхране имају за циљ очување и унапређивање здравља деце, њиховог правилног раста и развоја што подразумева следеће:
Надзор над биолошком, хемијском и бактериолошком исправношћу намирница вршиће Завод за јавно здравље Ужице, једном месечно, тако што се узимају дневни узорци хране, брисеви са радних површина, као и брисеви радника запослених у кухињи. У установи се примењује ХАЦЦП систем за безбедност хране.
Планирање, спровођење и контрола исхране имају за циљ очување и унапређивање здравља деце, њиховог правилног раста и развоја што подразумева следеће:
♦да има васпитну улогу у формирању позитивних навика у исхрани, посебно у навикавању деце на поједине намирнице веће биолошке вредности које се у породици недовољно користе
♦да обезбеђује деци оне састојке који позитивно утичу на њихов психо-физички развој водећи рачуна о заступљености свих врста састојака (масти, беланчевине, угљене хидрате, витамине, минерале и сл.)
♦Установа ће и ове радне године омогућити прилагођену исхрану за ону децу којој је из здравствених разлога она потребна
♦поштовање културе дневне исхране (број оброка у току дана) водећи рачуна о временској распоређености
♦У току свих оброка обезбедити довољно времена деци да конзумирају све што им је понуђено, а остале актвности (васпитно-образовни рад,игра,спавање)планирати у времену између оброка.
Главни кувар
Дијана Буљугић
Главна мед. сестра
Милица Давидовић
Главни васпитач
Душица Матовић
Дијана Буљугић
Главна мед. сестра
Милица Давидовић
Главни васпитач
Душица Матовић