Мени

Претрага
Анкета

ДА ЛИ ВАМ СЕ СВИЂА НОВИ САЈТ ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ ?

ДА
НЕ
НЕМАМ СТАВ


Резултати

Вести

 • Сарадња са Министарством просвете и Светском банком: 100 нових просторија за предшколско образовање

  01. Jun 2021 07:40
  Kорачамо крупним корацима ка нашој мисији да свако дете у Србији има приступ квалитетном предшколском образовању и васпитању! До краја 2022. године биће адаптирано и опремљено најмање 100 просторија у јавним објектима и постојећим предшколским установама.
   
  Данас смо потписали са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Споразум о партнерској сарадњи на Пројекту инклузивног предшколског васпитања и образовања, који се финансира уз подршку Светске банке. У оквиру ове сарадње, у наредне две године ћемо заједно са Министарством удружити капацитете и адаптирати и опремити просторије у јавним објектима, које ће бити намењене реализацији предшколског васпитања и образовања.

  Водећи се жељом да нашим најмлађим генерацијама пружимо подстицајно окружење за игру и учење како би развили свој пуни потенцијал, наш тим је до сада реконструисао, опремио и помогао 45 вртића широм Србије. На тај начин смо подстакли и развој самих локалних заједница што дугорочно доприноси бољој будућности за све нас. Међутим, бројеви показују да је и даље дугачак пут ка циљу да свако дете у Србији има приступ предшколском васпитању и образовању. Зато нам је јако драго да смо, захваљујући нашем дугогодишњем искуству, добили поверење Министарства да им на том путу помогнемо и сигурни смо да ће уз партнерство са Светском банком пројекат бити успешно реализован“, рекла је Маја Kремић, национални директор Новак Ђоковић Фондације.
   
  План је да до краја 2022. године буде адаптирано и опремљено најмање 100 просторија у јавним објектима и постојећим предшколским установама. Радови ће бити финансирани из Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања, који финансира Светска банка, док ће наш тим координирати активности на реновирању, пренамени и адаптацији тих простора и опремање намештајем и дидактичким материјалом.
   
  „Постављање добрих основа васпитања и образовања од најранијег узраста значајно је, не само за социјализацију деце, већ и за њихово даље успешно школовање. Новак Ђоковић фондација већ годинама уназад реализује сопствене програме који су усмерени на боље услове за реализацију предшколског васпитања. У овом случају искористићемо њихово знање и искуство и удружујемо се како бисмо обезбедили услове да још већи број деце, посебно из социјално и економско угрожених друштвених група, буде обухваћен системом предшколског васпитања и образовања“, рекао је први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.
   
  У оквиру ове сарадње, Фондација ће реализовати и програм подршке родитељима и старатељима деце узраста до 6 година у свим општинама у којима ће бити реновинар и адаптиран простор за васпитно образовни рад.
   
  Наш тим ће додатно подржати напоре Министарства просвете, науке и технолошког развоја да унареди систем предшколског васпитања и образовања и да се васпитни процес обавља у још бољим и квалитетнијим условима. У првој години сарадње, у плану су радови у 20 локалних самоуправа: Дољевац, Власотинце, Владичин Хан, Варварин, Трстеник, Брус, Kраљево, Чачак, Обреновац, Стари Град, Јагодина, Баточина, Свилајнац, Рача, Велика Плана, Бач, Апатин, Шид, Нова Варош, Чајетина.

 • БРОШУРА ЗА РОДИТЕЉЕ

  13. April 2021 08:39
  Поштовани,
  Данас вам представљамо и трећу брошуру Социјално - емоционално учење деце предшколског узраста коју је издао ЦИП – Центар за интерактивну педагогију у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и уз подршку Уницеф-а. Ова брошура намењена је вама и вашој деци, али и осталим члановима породице и пријатељима.
   
  Кроз ову брошуру упознаћете се са тим:
  Шта је то социјално-емоционално учење и зашто је важно да деца овладају компетенцијама социјално-емоционалног учења?
  Како да боље разумете и подржите своје дете у овладавању овим важним животним вештинама.
  Предлозима за активности са децом које ће допринети социјално-емоционалном развоју.
  И овог пута вас молимо да попуните кратак упитник о брошури ради припремања нових ресурса!
  Хвала!

Банери              
www.novavaros.rs

http://pupasainatasa.nasaskola.rs/


https://zlatar.org.rs/


Администрација


Календар

Март 2023
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031


О нама

Оснивање и градња Вртића

Радна организација за дневни боравак предшколске деце, Дечји вртић „Паша и Наташа“ основана је 11.1.1980. године и припадала је Самоуправној интересној заједници.
Радови око изградње зграде трајали су, по сећању Радише Селаковића, првог директора Вртића, око 6 година и завршени су крајем 1979. године. Објекат је предат на употребу почетком 1980. године. 
Објекат Вртића има корисну површину од 2770 м2 и двориште од 8000 м2. Састоји се од сутерена, спрата и поткровља. Располаже следећим простором :
- 14 радних соба за децу
- кухиња са пратећим простором
- сала за опште намене
- 3 канцеларије
- просторије за васпитаче при радним собама
- котларница на течно гориво
Своје просторије имају и спремачице и техничко особље.
Први радници вртића примљени су у децембру 1979. године, али не као радници вртића, већ СИЗ-а дечје заштите. Тек након оснивања и регистрације установе постали су радници Вртића, тачније 16.1.1980. године.
Прва деца примљена су у Вртић 12.2.1980. године. Интересантно је да је број деце и број радника био исти – 23.
На основу података из архиве вртића, класификациона структура првих радника била је следећа :
-8 са основном школом
-7 са средњом
-8 са вишом стручном спремом.
 
Дечији вртић у Новој Вароши од почетка носи базив „Паша и Наташа“. Име је дато у знак сећања на две омладинке, учеснице НОП – а; једна је била муслиманка, друга српкиња. Паша и Наташа су трагично изгубиле живот у вихору рата 1943. године, и на овај начин трајно је сачувана успомена на њих, њихову храброст и патриотизам.

 
Паша Мусић (1928–1943. године) рођена је у многочланој породици Мусића, од оца Сејида и мајке Шћуре. Цела породица Мусића, и ужа и шира, узела је учешће у антифашистичкој борби, кроз партизански покрет. Са почетком рата 1941. године, Паша је постала члан СКОЈ – а, а у рату је била болничарка. Преживела је Сутјеску, а убијена је у Доњој Бистрици 1943. године. У тренутку ликвидације био је присутан Остоја Средојевић.
Наталија-Наташа Караматијевић , од оца проте Јевстатија Караматијевић и мајке Јефимије (учитељица); остала деца протина – Рада, Зора, Пиво, Бранка, Вук, Косија). Када је 1941. године почео рат Наташа је похађала учитељску школу. Цела протина породица узела је учешће у антифашистичкој борби кроз партизански покрет. Протине су три ћерке изгубиле живот у рату. Наташа је преживела битку на Сутјесци и са оцем стиже до Камене Горе (Милешевски срез). Ту су је убили припадници четничке групе 1943. године. 

Услови рада
 
Објекат Дечијег Вртића је наменски прављен, комбинованог типа, у коме бораве деца узраста од 12 месеци до поласка у школу. Капациет објекта је 340 – оро деце.
Радне собе имају вишеструку намену : служе за игру, обедовање, одмор деце, за рад и учење. Све радне групе имају касетофоне са ЦД-ом и потребним дидактичким материјалом. У холовима се налазе ТВ и ДВД. Свака радна соба повезана је са купатилима за децу. 
У оквиру Вртића постоји фискултурна сала са пратећом опремом која се користи за планиране физичке активности, слободне активности, одржавање приредби, родитељских састанака и других активности везаних за рад установе.
Припрема хране за децу обавља сњ у кухињи и пратећим просторијама са капацитетом за припрему 300 оброка. Дневно се спремају по 3 оброка за децу. У подрумском делу вртића постоји магацински простор и вешерница. 
У објекту постоји библиотека опремљена стручном литературом, дечијом литературом и литературом за родитеље. 
Двориште вртића је пространо, са доста зелене површине, опремљено справама, љуљашкама, пењалицама и пешчаницима. Испред вртића се налази позорница која служи за одржавање дечијих манифестација. 
Предшколаска установа има десеточасовно радно време, од 06:00 до 16:00. Током године вртић ради непрекидно, што значи и у летњим месецима. 
Елементи временског распореда у установи су активности по избору деце, усмерене и комбиноване активности, јутарње телесно вежбање, рекреативне паузе, време за задовољење хигијенских потреба, оброци и спавање. Распоред је флексибилан, води се рачуна о узрасним и индивидуалним потребама, условима рада, актуелним збивањима и сл. 
Основе програма предшколског васпитања и образовања су јединствен васпитно – образовни програм који је разрађен у два модела – А и Б. Оба модела имају равноправан третман. Вртић ради по моделу Б.